historie schoenmaker PfrommerAls het om puur ambachtelijk vakmanschap gaat, bent u bij schoenmaker Edwin Pfrommer aam het juiste adres. Onder het motto elke schoen is een uitdaging neemt Edwin Pfrommer graag uw schoen aan om ze te repareren.

Schoenmaker Edwin Pfrommer is op 1 mei 1990 als ondernemer gestart aan het P.C. Hooftplein in Harderwijk.

Het repareren van schoenen zit in de familie. In 1986 begon Edwin Pfrommer het vak te leren van zijn vader die vanaf 1964 in Harderwijk zijn schoenmakerij startte aan de Luttekepoortstraat. In 1979 verhuisde de schoenmakerij naar een groter pand aan de Vuldersbrink.

In 1987 begon Edwin aan de opleiding schoenhersteller in Zwolle. Na het behalen van het vakdiploma en middenstandsdiploma in 1989 deed Edwin praktijkervaring op in Amersfoort en Hoogland.
historie schoenmaker PfrommerOm de juiste kneepjes van het vak te leren werkte Edwin veelal 's avond met zijn vader aan de Vuldersbrink. Om alle specifieke handelingen te verrichten aan een schoen.
Om een fraai stukje vakwerk af te leveren is het plezier hebben in het werk een vereiste.

Met het overdragen van de kennis van zijn vader en interesse in de maakwijzen van de schoenen wilde Edwin werken met originele materialen van de bekende merken Van Bommel, Van Lier en Greve, Avang. Om dit te realiseren moest hij worden toegelaten aan het Schoenmakersgilde. Hieraan ging een keuring vooraf. Na het ontvangen van het certificaat van erkend schoenhersteller volgde Edwin Pfrommer workshops van de Nederlandse Schoenmakers Vereniging. Na het lidmaatschap in 2004 volgde Edwin verschillende cursussen.Deze cursussen, finishing touch werd gegeven door meervoudig Europees kampioen Henk Heine. Hij raadde Edwin aan om mee te doen aan de internationale vakwedstrijd in 2005. Dit leidde tot de tweede plaats bij de internationale vakwedstrijd. Ook in 2006 en 2007 volgde Edwin cursussen op het gebied van schoentechnieken. In 2007 won schoenmaker maarliefst 3x goud en 3x zilver voor de zes paar schoenen die hij instuurde bij de internationale vakwedstrijd.

De schoenen die Edwin hiervoor gebruikt heeft waren van Van Bommel en van Santoni. De schoenen die met goud bekroond waren waren van Santoni. De schoenenfabrikant uit Italie nam contact met Edwin Pfrommer op om schoenen voor Santoni Nederland te repareren. Tot op de dag van vandaag worden deze schoenen nog met de originele onderdelen uit Italie gerepareerd. Maar na de vakwedstrijden in 2007 werd Edwin gevraagd om toe te treden tot bestuurslid van de Nederlandse Schoenmakers Vereniging van de internationale vakwedstrijden. Omdat deelname aan de vakwedstrijd in 2008 niet door kan gaan als bestuurslid klaarde Edwin Pfrommer een heftige klus: Edwin Pfrommer werd gevraagd om de schoenen van Vicroria Koblenko te maken. Zij was in 2008 gezicht van Week Van De Ambacht.

historie schoenmaker PfrommerlIn 2011 werd Edwin gevraagd om naast bestuurslid ook jurylid te worden voor de internationale vakwedstrijden. Met hoofdjurylid Henk Heine beoordeelt hij samen met de andere juryleden de inzendingen
hij de ingestuurde exemplaren van de

In 2014 vierden wij het 50-jarig bestaan van Schoenmakerij Pfrommer in Harderwijk